
L'escriptora Carme Castellano desvetlla el secret més ben guardat de la Vallalta. Una novel·la amb moltes referències històriques i una trama sorprenent. Una novel·la apassionant, a mig camí entre el gènere històric i la ficció, on personatges ficticis ens parlen de personatges reals i on fets reals són explicats a través de trames narratives.
VOTUM SILENTii. El Secret de la Vall
Tan sols un curs a l'escola de Sant Cebrià, tot just inaugurat el segle XXI, va ser suficient per tal que la Clara sentís a parlar d'una de les pàgines més negres de la història de l'Església, que havia tingut com a escenari aquelles contrades maresmenques. Anys més tard, i des de Roma estant, on vivia i treballava, la casualitat va fer que pogués indagar sobre l'episodi que tant l'havia impressionada.
La seva amiga romana Valeria, fent feines de registre i descatalogació a la Biblioteca Vaticana on treballava d'arxivista, va trobar-hi una carpeta que contenia fulls manuscrits que semblaven les memòries d'algú que havia estat escolà, a les acaballes del segle XVII, a l’església de Sant Cebrià.
Aquesta troballa confirmava el que la Clara havia llegit i escoltat: part de la Vallalta s'havia convertit, allà pel s. XIII, en un condomini del Vaticà on el Sant Ofici de la Inquisició va mantenir, al llarg de gairebé cinc segles, un centre secret d'extermini.
El vot de silenci —sota amenaça d'excomunió i mort—, guardat fins al canvi de mil·lenni, va segellar les boques dels que hi vivien.
I darrere del secular silenci hi havia una història tan secreta com transcendental.
Carme Castellano Moreno (Torrent, València, 1957).
Ha treballat en diversos camps de l'educació, tant a Catalunya com a l'estranger. És coautora del llibre Santa Oliva. Mil anys de camí. (1986).
Pregària a Janus (AdiA edicions, 2024) va ser la la seva primera novel·la, construïda sobre l'experiència d'una vida errant i el bagatge de la maduresa.